Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Skład chemiczny soli spożywczych – sole kłodawskie na tle tak zwanych soli morskich

Tytuł:
Skład chemiczny soli spożywczych – sole kłodawskie na tle tak zwanych soli morskich
Autorzy:
Jaworska, Joanna
Niedzielski, Przemysław
Data publikacji:
2023
Słowa kluczowe:
sól spożywcza
sól morska
sól kamienna
analiza chemiczna
makro- i mikroelementy
commercial table salt
sea salt
rock salt
chemical analysis
macro- and microelement
Język:
polski
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Przebadano skład chemiczny 6 soli spożywczych: (1) jed nej soli pochodzenia kopalnego, reprezentowanej przez białą sól kamienną z Kłodawy oraz (2) pięciu soli pozyskiwanych współcześnie (tzw. soli morskich), reprezentowanych przez sole morskie z Francji, Portugalii, Włoch i Izraela oraz jedną sól nie-morską z Peru. W badaniach soli porównano zawar tość 15 pierwiastków chemicznych — 4 makroelementów: Ca, Mg, K, S oraz 11 mikroelementów: Si, P, Zn, Cd, Pb, Ni, Fe, Cr, Cu, Al, Mn.
The chemical composition of 6 brands of commercial ta ble salt was examined: (1) ancient salt, represented by white rock salt from Kłodawa, and (2) modern salt, represented by so-called sea salts from France, Portugal, Italy, and Israel, as well as one non-sea salt from Peru. When testing the salts, a comparison was made of the content of 15 chemical ele ments: 4 macroelements (Ca, Mg, K, and S) and 11 microele ments (Si, P, Zn, Cd, Pb, Ni, Fe, Cr, Cu, Al, and Mn).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies