Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Betony z kruszywem wapiennym pozyskanym selektywnie ze złoża Trzuskawica w świetle kryteriów dla „betonów mostowych”

Tytuł:
Betony z kruszywem wapiennym pozyskanym selektywnie ze złoża Trzuskawica w świetle kryteriów dla „betonów mostowych”
Autorzy:
Chełmecki, D.
Łagosz, A.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
materiały budowlane
beton
kruszywo wapienne
beton mostowy
cement
concrete
CEM I
CEM III/A
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Niniejszy artykuł poświęcono ocenie właściwości użytkowych dwóch betonów wykonanych w oparciu o kruszywo wapienne wyprodukowane w zakładzie Trzuskawica z selektywnie pozyskanego złoża, po zastosowaniu cementu CEM I oraz CEM III/A. Betony miały zbliżony skład, mieszczący się w wytycznych zawartych w Ogólnej Specyfikacji Technicznej GDDKiA [1] dla betonów mostowych, choć zbliżony do kryteriów minimalnych – w celu uwydatnienia wpływu kruszywa na badane cechy. W zakresie badań ich właściwości uwzględniono ocenę trwałości w warunkach oddziaływania mrozu oraz środków odladzających. W celu zweryfikowania przyjętej metodyki badawczej, jak również do weryfikacji uzyskanych wyników, równolegle wykonano betony w oparciu o kruszywo bazaltowe, które poddano takim samym badaniom, jak betony na kruszywie wapiennym.
The article addresses the assessment of the performance of two concretes manufactured on the basis of limestone aggregate produced at the Trzuskawica plant from a selectively extracted deposit, after the use of cements CEM I and CEM III/A.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies