Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena stopnia zaangażowania przedsiębiorstw związanych z branżą spożywczą w praktyki na rzecz ograniczenia strat i marnowania żywności

Tytuł:
Ocena stopnia zaangażowania przedsiębiorstw związanych z branżą spożywczą w praktyki na rzecz ograniczenia strat i marnowania żywności
Autorzy:
Tyburcy, Agnieszka
Sobocińska, Wioletta
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
straty żywności
marnowanie żywności
przedsiębiorstwo handlowe
przedsiębiorstwa produkcyjne
raporty Forum Odpowiedzialnego Biznesu
food losses
food waste
commercial enterprise
production enterprises
reports of Responsible Business Forum
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Straty żywności mają miejsce na etapie produkcji surowców (gospodarstwa rolne), transportu oraz przetwórstwa, natomiast o marnowaniu mówi się w przypadku handlu, gastronomii i gospodarstw domowych. Skala marnowania żywności w Polsce jest wysoka (co roku wyrzuca się 5 mln ton, z czego 60% w gospodarstwach domowych). Wymaga to podejmowania różnorodnych praktyk pozwalających ograniczyć skalę tego zjawiska. W pracy przedstawiono skalę angażowania się przedsiębiorstw handlowych, przetwórczych i gastronomicznych w praktyki ograniczające straty i marnowanie żywności. Posłużono się raportami FOB z lat 2018-2022. Stwierdzono, że w ograniczanie marnowania żywności angażowały się przedsiębiorstwa handlowe (9), produkcyjne (7) oraz jedna firma gastronomiczna. Firmą najbardziej zaangażowaną w ograniczanie marnowania żywności był Carrefour Polska.
Food losses occur at the stage of raw material production (farms), transport and processing, while food waste occurs in trade, catering and households. The scale of food waste in Poland is high (5 million tons are thrown away every year, 60% of which in households). This requires various practices to limit the scale of this phenomenon. The paper presents the scale of involvement of trading, processing and catering enterprises in practices limiting food losses and waste. FOB reports from 2018-2022 were used. It was found that trading (9), manufacturing (7) and one catering company were involved in reducing food waste. The company most involved in reducing food waste was Carrefour Polska.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies