Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ plastyfikatorów na reologię zaczynów cementowych

Tytuł:
Wpływ plastyfikatorów na reologię zaczynów cementowych
Autorzy:
Kremieniewski, M.
Rzepka, M.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
zaczyny cementowe
plastyfikatory
reologia
cement slurries
plasticizers
rheology
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono zachowanie się zaczynów cementowych pod wpływem dodatku plastyfikatorów. Podczas projektowania i wykonywania prac mających na celu uszczelnienie otworów wiertniczych, właściwości reologiczne zaczynów cementowych należą do jednych z ważniejszych czynników decydujących o powodzeniu cementowania. Badania laboratoryjne poszczególnych plastyfikatorów pozwalają ocenić ich wpływ na parametry reologiczne, głównie na lepkość plastyczną i granicę płynięcia zaczynów cementowych. Dzięki dodatkom plastyfikatorów istnieje możliwość zmniejszenia stosunku wodno-cementowego w/c, a tym samym zwiększenie wytrzymałości stwardniałego zaczynu cementowego (obniżenie zawartości wody o 25-30% powoduje przyrost wytrzymałości 50-75%).
The article presents the reactions of the cement slurries after adding the plasticizers. The laboratory research on the specified plasticizers assess their influence on the rheological parameters, i.e. plastic viscosity and fluidity limit. The addition of the plasticizers enables to lower the ratio of water to cement and at the same time it increases the strength of the hardened cement slurry.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies