Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ obróbki termicznej na prędkość propagacji fali ultradźwiękowej w farszu mięsnym

Tytuł:
Wpływ obróbki termicznej na prędkość propagacji fali ultradźwiękowej w farszu mięsnym
Autorzy:
Wesołowski, A.
Ratajski, A.
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
ultradźwięki
prędkość propagacji fali
farsz mięsny
obróbka cieplna
ultrasound
velocity of wave propagation
meat stuffing
heat treatment
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki wstępnych pomiarów prędkości propagacji fali ultradźwiękowej w farszu mięsnym poddanym obróbce cieplnej. Pomiarów prędkości rozchodzenia się fali dokonywano za pomocą 50 kHz głowic ultradźwiękowych współpracujących z komputerem PC wyposażonym w kartę defektoskopu ultradźwiękowego UMT-12.
The paper presents results of the initial measurements of the propagation velocity of ultrasonic waves in meat stuffing subjected to heat treatment. Measurements of the wave propagation velocity were taken using 50-Hz ultrasonic heads connected to a PC equipped with an UMT-12 reflectoscope card.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies