Tytuł pozycji:
Dobór sposobu suszenia odwadnianych osmotycznie truskawek
W pracy analizowano suszenie truskawek wstępnie odwodnionych osmotycznie z wykorzystaniem krzywych suszenia i krzywych szybkości suszenia. Proces przeprowadzano w temperaturze 50 lub 70°C, stosując suszenie konwekcyjne (prędkość powietrza 2 m/s), mikrofalowo-konwekcyjne (prędkość powietrza 2 m/s, moc mikrofal na poziomie 2, 1 lub 0,5W/g surowca) oraz suszenie próżniowe (ciśnienie około 20 kPa).
In this paper analysis of drying process of initially osmotically dehydrated strawberries with application of drying curves and drying rate curves were presented. Processes were done in temperature 50°C or 70°C using convective air drying (air velocity 2m/s), microwave - convective drying (air velocity 2m/s, microwaves doses: 2, 1, or 0,5 W/g of raw material) and drying under vacuum (pressure approximately 20 kPa).