Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania efektów cieplnych podczas spiekania proszków samorozpadowych zawierających fazy międzymetaliczne

Tytuł:
Badania efektów cieplnych podczas spiekania proszków samorozpadowych zawierających fazy międzymetaliczne
Autorzy:
Binczyk, F.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
analiza termiczna
metalurgia proszków
proszki samorozpadowe
spiekanie
thermal analysis
self-decomposition powders
sinter
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wobec dynamicznie rozwijających się technologii opartych na metalurgii proszków, samorzutny rozpad stopów to najbardziej ekonomiczny sposób na uruchomienie produkcji wielu rodzajów proszków stopowych, w tym związków międzymetalicznych. Dotyczy to zwłaszcza stopów układu Fe-Al-Me. Specyfika proszków zawierających fazy międzymetaliczne wymaga między innymi wyjaśnienia zjawisk zachodzących w trakcie procesu ich spiekania, prowadzących do uzyskania określonych właściwości użytkowych, a zwłaszcza porowatości, twardości i odporności na ścieranie. W pracy przedstawiono wyniki badań zjawisk cieplnych podczas spiekania w prasie wysokotemperaturowej Degussa, modyfikowanych samorozpadowych proszków układu Ni-Fe-Al.
The simultaneous application of two thermal mehods i.e. DTA and ATD analysis of Ni-Fe-Al in termetal lics during sintering proceqs is presented. Powders containing intermetallic compounds were obtained by self-decomposition of Ni-Fe-AI-C alloy cast with Fe, Cu, Ni, Co and Cr additives. These powders were sinteed in Degauss type vacuum press.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies