Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Firmy przemysłu spożywczego w rankingu Rzeczpospolitej – Lista 2000

Tytuł:
Firmy przemysłu spożywczego w rankingu Rzeczpospolitej – Lista 2000
Autorzy:
Drożdż, Jadwiga
Data publikacji:
2021
Słowa kluczowe:
przemysł spożywczy
sytuacja ekonomiczno-finansowa
food industry
economic and financial situation
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego mają znaczący udział w obrotach firm notowanych na rankingowej Liście 2000 opublikowanej przez Rzeczpospolitą w listopadzie 2020 r. Przychody tego sektora stanowiły około 12,5% obrotów wszystkich firm z listy, plasując się na drugiej pozycji po sprzedaży hurtowej. Wśród notowanych firm spożywczych znaleźli się reprezentanci wszystkich branż przemysłu spożywczego. Najliczniej reprezentowane były takie branże, jak mięsna i mleczarska. Były również branże, których reprezentacja była mniej liczna, ale ich obroty stanowiły większość sprzedaży danego rodzaju przetwórstwa (np. produkcja cukru, wyrobów tytoniowych, tłuszczów roślinnych czy piwa). Sytuacja ekonomiczno-finansowa notowanych firm spożywczych była zróżnicowana, ale na ogół lepsza niż średnio w danej branży. Odsetek firm deficytowych (mierzony zarówno udziałem w przychodach, jak i w liczbie firm) notowanych na Liście 2000 w każdej branży przemysłu spożywczego był niewielki.
Food industry enterprises had a significant share in the turnover of companies listed on the ranking List 2000 published by Rzeczpospolita in November 2020. Sales revenues of entities from this sector accounted for approximately 12.5% of the turnover of all companies on the list, ranking second after wholesale. Among the listed food companies there were representatives of all branches of the food industry. Traditionally, the most numerous industries include meat and dairy. There were also industries whose representation was less numerous, but their turnover accounted for the majority of sales of a given type of processing (e.g. production of sugar, tobacco products, vegetable fats or beer). The economic and financial situation of listed food companies was diversified, but generally better than the average in a given industry. The percentage of deficit companies (measured both as a share in revenues and in the number of companies) listed on the List 2000 in each sector of the food industry was small.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2021).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies