Tytuł pozycji:
Wpływ rodzaju cementu i kruszywa drobnoziarnistego na właściwości zapraw
W artykule przedstawiono wyniki badań zapraw cementowych na bazie kruszywa drobnoziarnistego naturalnego i kruszyw lekkich oraz dwóch rodzajów cementu. Celem badań było wykazanie wpływu tych składników na właściwości zarówno mieszanki, jak i stwardniałej zaprawy, a ich rezultat pozwolił ocenić właściwości fizykomechaniczne, w tym także termoizolacyjne. W badaniach potwierdzono, że specyficzna tekstura powierzchni i budowa wewnętrzna ziaren kruszywa drobnoziarnistego wyraźnie różnicują właściwości zapraw, a rodzaj zastosowanego cementu, mimo tej samej klasy wytrzymałości na ściskanie, także nie jest bez znaczenia.
The article presents the results of the study on cement mortars with the usage of fine natural aggregates and lightweight aggregates and two types of cement. The aim of the study was to demonstrate the influence of these components on the properties of the mixture as well as hardened mortar.The results allowed to evaluate the physico-mechanical properties, including also heat-insulating ones. The studies confirmed that the specific texture of the surface and internal structure of grains of fine aggregate clearly differentiate the properties of mortars. Moreover, also the type of cement used, although of the same class of compressive strength, is not without significance.