Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza numeryczna procesu przepychania rury na zimno z zastosowaniem trzpienia

Tytuł:
Analiza numeryczna procesu przepychania rury na zimno z zastosowaniem trzpienia
Autorzy:
Wójcik, Łukasz
Winiarski, Grzegorz
Bulzak, Tomasz
Szala, Mirosław
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
przepychanie na zimno
elementy drążone
MES
cold open die extrusion
hollow parts
FEM
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wyniki badań numerycznych procesu przepychania z trzpieniem rury na zimno ze stali jakościowej w gatunku 42CrMo4. Do obliczeń wykorzystano program komputerowy DEFORM 2D/3D wykorzystujący metodę obliczeń MES. Rurę o średnicy zewnętrznej 35 mm i grubości ścianki 2,6 mm kształtowano w narzędziach o czterech różnych kątach stożka roboczego zapewniających trzy różne redukcje grubości ścianki wsadu. Badania zrealizowano w dwóch etapach, w których wyznaczono optymalny kąt stożka roboczego matrycy oraz określono wpływ wielkości zgniotu na przebieg procesu. W ramach wyników przedstawiono parametry siłowe procesu, rozkłady naprężeń, odkształceń i temperatur w uzyskanych wyrobach. Na podstawie badań stwierdzono, że optymalny kąt stożka roboczego wynosi 15º.
The article presents the results of the numerical investigation of the process of cold open die extrusion of tubes with mandrel made of steel in the 42CrMo4 grade. For the calculations, DEFORM 2D/3D software was used. This software is based on the finite elements method. A tube with the outer diameter 35 mm and wall thickness of 2.6 mm was formed in four tools with four different working cone angles, ensuring three different reductions of the thickness of the billet wall. The research was conducted in two stages, where the optimum working cone angle of the die and the influence of the degree of cold work on the process were determined. Within the results, the following values were presented: force parameters of the process and distributions of stress, strain and temperatures in the obtained products. Upon examination it was stated that the optimum working cone angle equals 15º.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies