Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie instrumentalnych metod pomiaru barwy na przykładzie rozdrobnionej marchwi

Tytuł:
Wykorzystanie instrumentalnych metod pomiaru barwy na przykładzie rozdrobnionej marchwi
Autorzy:
Biller, E.
Neryng, A.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
barwa
system Yxy
system L*a*b*
L*C*h*
marchew
korzeń
kostka
wiórki
colour
Yxy system
L*a*b* system
L*C*h* system
carrot root
cubes
chips
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono badania nad wpływem zmiany kształtu surowca na zmiany wyróżników określających barwę wykorzystując systemy pomiarowe Yxy, L*a*b* i L*C*h*. Materiałem badawczym była marchew. Do oznaczeń wykorzystano aparat pomiarowy CR-310 firmy Minolta. Na podstawie przeprowadzonego doświadczenia stwierdzono, że na zmianę badanych parametrów barwy wpływała zmiana kształtu marchwi, forma, jaką nadano próbie, stopień rozdrobnienia oraz różnica w stopniu rozdrobnienia pomiędzy porównywanymi materiałami.
Paper described the study on the effect of the shape of raw material on the changes of factors determining colur at application of measuring systems Yxy, L*a*b* and L*C*h*. The experiment was conducted on carrot roots with the use of CR-310 Minolta measuring apparatus. The results of experiment showed that the change of tested colour factors was affected by the change in carrot root shape, form of the sample, degree of fineness as well as the difference in fineness degree between compared materials.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies