Tytuł pozycji:
Decomposition of information technologies in the system of food products safety
Implementation and application of food products safety management according to the principles of HACCP (Hazard analysis and critical control points) is a set of interrelated operations in time and space that can be optimized and efficiently solved by means of information tools using. To create a close information connection between the process participants, quality of technological processes and measuring of safety parametres in food production it is necessary to use information technologies on processing and storage of information, works automatization, using modern means of communication and integration of advanced technologies directly to the conditions of safety management system of the enterprise. Taking into consideration the tasks of information technologies in the central system of food products safety functional decomposition of information ties was conducted. For an objective understanding of the information technologies functioning process in the food products safety system of the enterprises decomposition of information technologies was conducted according to functional feature, including the allocation of basic parts that implement system of functions in the safety management of food products.
Wdrożenie i stosowanie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na zasadach HACCP jest zbiorem operacji powiązanych ze sobą w czasie i przestrzeni, które można zoptymalizować i skutecznie rozwiązać za pomocą narzędzi informacyjnych. Aby stworzyć ścisły związek informacyjny pomiędzy stronami procesu, jakością parametrów bezpieczeństwa w produkcji żywności, niezbędne jest zastosowanie technologii informacyjnych w zakresie przetwarzania i przechowywania informacji, automatyzacji prac, użycie nowoczesnych środków komunikacji i integracji technologii bezpośrednio na warunkach określonych w systemie zarządzania bezpieczeństwem firmy. Ze względu na problemy dotyczące funkcjonowania technologii informacyjnych w centralnym systemie bezpieczeństwa żywności przeprowadzono ich dekompozycję, uwzględniając podział na podstawowe części, które realizują funkcje systemowe w zakresie zarządzania bezpieczeństwem żywności.