Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Contamination of breakfast cereal products by fungi and mycotoxins – a potential risk for consumer’s health

Tytuł:
Contamination of breakfast cereal products by fungi and mycotoxins – a potential risk for consumer’s health
Autorzy:
Piotrowska, M.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
cereal products
fungi
xerophils
ochratoxin A
aflatoxin B1
deoxynivalenol
produkty zbożowe
grzyby
kserofile
ochratoksyna A
aflatoksyna B1
deoksyniwalenol
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of research was assessment of breakfast cereal snacks available in trade for their contamination with fungi and selected mycotoxins in related to potential risk of consumers’ health. The contamination with fungi ranged from 1.3 x 101 cfu g-1 to 9.0 x 102 cfu g-1. The most contaminated was muesli, that apart from cereal components comprised also dried fruit, nuts and coconut flakes. Species belonging to Aspergillus, Penicillium, Cladosporium, Rhizopus, Mucor, Chaetomium, Trichoderma, Eurotium and Fusarium genera were isolated as dominant. The isolated species included Aspergillus ochraceus, A. flavus, A. versicolor, A. sydowii, Penicillium verrucosum and Fusarium graminearum, which are well known as mycotoxin producers. None of the products was contaminated with aflatoxin B1. The presence of ochratoxin A exceeding of 3 ng g-1 was discovered in 30% of samples. The contamination with deoxynivalenol equalled 587 ng g-1 on average. This result indicates that the cereals products may form a serious source of exposure to mycotoxins, particularly for most vulnerable group, i.e. children.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies