Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rola i znaczenie dźwięku w ocenie jakości żywności

Tytuł:
Rola i znaczenie dźwięku w ocenie jakości żywności
Autorzy:
Marzec, Agata
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
akustyka
kruchość
chrupkość
tekstura
acoustics
crispness
crunchiness
texture
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Cechy tekstury takie jak: kruchość/ chrupkość można kontrolować metodami instrumentalnymi, w tym metodami akustycznymi polegającymi na pomiarze dźwięku wytwarzanego podczas deformacji produktów spożywczych. Dźwięk jest rodzajem sygnału fizycznego, falą sprężystą (akustyczną), wywołującą określone wrażenie słuchowe i może być zarejestrowany za pomocą mikrofonu lub sensora drgań.
Texture features such as crispness/ crunchiness can be controlled using instrumental methods, including acoustic methods that involve measuring the sound produced during deformation of food products. Sound is a type of physical signal, an elastic (acoustic) wave, causing a specific auditory impression and can be registered using a microphone or a vibration sensor.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies