Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pozostałości poprodukcyjne – ważne dodatki prozdrowotne i funkcjonalne do żywności

Tytuł:
Pozostałości poprodukcyjne – ważne dodatki prozdrowotne i funkcjonalne do żywności
Autorzy:
Rolewicz, Aleksandra
Starek-Wójcicka, Agnieszka
Sagan, Agnieszka
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
pozostałości poprodukcyjne
rozwój zrównoważony
składniki odżywcze
żywność funkcjonalna
post-production residues
sustainable development
nutrients
functional food
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Mając na celu zmniejszenie wpływu na środowisko, a jednocześnie nadanie pozostałościom poprodukcyjnym drugiego życia, w ostatniej dekadzie wzrosło zainteresowanie ponownym wykorzystaniem i uszlachetnieniem ubocznych produktów żywnościowych pochodzących z przetwórstwa. Pozostałości z przemysłu owocowo-warzywnego, tj.: skórki, pestki, nasiona są dobrym źródłem białka, polisacharydów, błonnika, a przede wszystkim fitochemikaliów, które mają działanie przeciwutleniające i chronią ludzkie komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Wykorzystanie tak cennych pozostałości poprodukcyjnych umożliwia poprawę poziomu i warunków życia ludności, ogranicza stosowanie sztucznych dodatków (barwników i przeciwutleniaczy), eliminuje żywność wysoko przetworzoną, i co najważniejsze zwiększa produkcję wyrobów prozdrowotnych. Odpowiednio spreparowane pozostałości z owoców czy warzyw nadają się idealnie jako dodatki o właściwościach wzbogacających między innymi jogurty, makarony, ciastka, mięso i wyroby pochodzenia zwierzęcego.
With the goal of reducing environmental impact while giving post-production waste a second life, interest in reusing and refining food by-products from processing has increased over the last decade. Residues from the fruit and vegetable industry, i.e. peels, pips and seeds, are agood source of protein, polysaccharides, fiber and, above all, phytochemicals that have an antioxidant effect and protect human cells against oxidative damage. The use of such valuable post-production residues makes it possible to improve the standard and living conditions of the population, limits the use of artificial additives (dyes and antioxidants), eliminates highly processed food, and most importantly increases the production of health-promoting products. Properly prepared fruit or vegetable remains are ideal as additives with enriching properties, including yogurts, pasta, cookies, meat and animal products.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies