Tytuł pozycji:
Wpływ temperatury na wymianę masy podczas odwadniania osmotycznego jabłek i marchwi
Największe obniżenie zawartości wody uzyskano podczas odwadniania osmotycznego jabłek i marchwi w temperaturze 80°C, a najmniejsze w 30°C. Zmiany zawartości wody w temperaturze 30 i 50°C były zbliżone. Natomiast w całym przebiegu były nawet 2-krotnie niższe w 80°C. Najlepsze efekty odwadniania osmotycznego (największy stosunek dW/dS) w jabłkach osiągnięto w 50°C (dW/dS = 4), a w marchwi w 30°C (dW/dS = 5).
The highest decreased water content during osmotic dehydration of apple and carrot was observed at 80°C and the lowest at 30°C. The best effect in dehydrated apple was reached at temperature 50°C (the ratio dW/dS was 4) and in dehydrated carrot at 30°C (dW/dS was 5).