Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ temperatury na wymianę masy podczas odwadniania osmotycznego jabłek i marchwi

Tytuł:
Wpływ temperatury na wymianę masy podczas odwadniania osmotycznego jabłek i marchwi
Autorzy:
Kowalska, H.
Lenart, A.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
wymiana masy
odwadnianie osmotyczne
zawartość wody
jabłka
marchew
mass transfer
osmotic dehydration
water content
apples
carrots
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Największe obniżenie zawartości wody uzyskano podczas odwadniania osmotycznego jabłek i marchwi w temperaturze 80°C, a najmniejsze w 30°C. Zmiany zawartości wody w temperaturze 30 i 50°C były zbliżone. Natomiast w całym przebiegu były nawet 2-krotnie niższe w 80°C. Najlepsze efekty odwadniania osmotycznego (największy stosunek dW/dS) w jabłkach osiągnięto w 50°C (dW/dS = 4), a w marchwi w 30°C (dW/dS = 5).
The highest decreased water content during osmotic dehydration of apple and carrot was observed at 80°C and the lowest at 30°C. The best effect in dehydrated apple was reached at temperature 50°C (the ratio dW/dS was 4) and in dehydrated carrot at 30°C (dW/dS was 5).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies