Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie prostych technik komputerowej analizy obrazu do oceny deterioracji trawertynów z Hierapolis (Turcja)

Tytuł:
Zastosowanie prostych technik komputerowej analizy obrazu do oceny deterioracji trawertynów z Hierapolis (Turcja)
Autorzy:
Bobrowska, A.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
analiza obrazu
deterioracja
trawertyn
image analysis
deterioration
travertine
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono rezultaty badań struktury geometrycznej powierzchni porowej, powstałej w wyniku działania zamrozu, podwyższonej temperatury oraz krystalizacji soli, na próbkach trawertynu z czynnego kamieniołomu (HO) oraz z antycznego odsłonięcia (HA) w Hierapolis w Turcji. Przy użyciu metod komputerowej analizy obrazu fotograficznego przedstawiono technikę i metodykę ilościowej charakterystyki powstałej przestrzeni porowej, będącej efektem oddziaływania na skałę czynników degradujących.
The article presents the results of the research on the geometric structure of the distribution area, on travertine samples from the active quarry (HO) and from the ancient uneviling (HA) in Hierapolis (Turkey). Application of computer image analysis methods enabled to show technique and methodology of quantitative characteristics of the pore space formed by the action of rock freeze, high temperature and salt crystalization.
Article in the part: Geomechanical properties of rocks

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies