Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of solution annealing temperature on the properties of Lean Duplex 2101 welded joints in tubes

Tytuł:
The influence of solution annealing temperature on the properties of Lean Duplex 2101 welded joints in tubes
Autorzy:
Rogalski, Grzegorz
Świerczyńska, Aleksandra
Fydrych, Dariusz
Landowski, Michał
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
rura stalowa
spawanie TIG
obróbka cieplna
Lean Duplex 2101
właściwości
steel tube
TIG welding
post weld heat treatment
properties
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The article presents a technology of TIG longitudinal welding without filler material (142) of heat exchanger tubes made of Lean Duplex 2101. The results of studies on the effect of heat treatment (solution annealing) on tensile strength, plasticity, delta ferrite and the structure of smooth tubes are shown. It was found, that the change in solution annealing temperature across the tested range has an impact on mechanical properties of welded tubes and the most advantageous solution annealing temperature (1050°C) was determined.
W artykule przedstawiono wpływ temperatury przesycania w powiązaniu z technologią spawania wzdłużnego metodą TIG (142) rurek stosowanych w budowie wymienników ciepła ze stali Lean Duplex 2101. Przedstawiono wyniki badań wytrzymałości na rozciąganie, prób technologicznych określających właściwości plastyczne, makro- i mikroskopowe oraz pomiaru zawartości ferrytu delta metodą magnetyczną. Ustalono, że zmiana temperatury przesycania w badanym zakresie ma wpływ na właściwości mechaniczne rurek spawanych oraz wyznaczono najkorzystniejszą z punktu widzenia tych właściwości temperaturę przesycania (1050°C).
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies