Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Aspekty międzynarodowe procesu transferu wiedzy (wybrane zagadnienia)

Tytuł:
Aspekty międzynarodowe procesu transferu wiedzy (wybrane zagadnienia)
Autorzy:
Musialik, T.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
prawo i polityka międzynarodowa
transfer wiedzy
international law and politics
knowledge transfer
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł prezentuje wybrane zagadnienia międzynarodowe związane z procesem transferu wiedzy. W ramach poruszanej problematyki omówiono między innymi rolę aktów prawa miękkiego (tzw. soft-law),aspekty związane z zasadą pomocniczości (szczególnie mocno akcentowaną w Unii Europejskiej) oraz kwestię internacjonalizacji transferu wiedzy. Szczególną uwagę poświęcono administracji polskiej i zagranicznej, które zajmują się tą tematyką oraz zróżnicowaniu wybranych koncepcji przepływu wiedzy z nauki do biznesu na świecie.
The article is to present selected international issues related to the process of knowledge transfer. In the context of the concern discussed inter alia the role of soft-law instruments, aspects according to subsidiarity (especially strongly accentuate in the European Union) and also the issue of internationalization of knowledge transfer. Special attention devoted to Polish and foreign public government dealing with this subject area and the diversification of selected concepts transfer of knowledge from science to business in the world.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies