Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zróżnicowanie cech sensorycznych, parametrów barwy oraz wybranych składników bioaktywnych w gotowanych brokułach

Tytuł:
Zróżnicowanie cech sensorycznych, parametrów barwy oraz wybranych składników bioaktywnych w gotowanych brokułach
Autorzy:
Korzeniowska-Ginter, R.
Wilczyńska, A.
Chrostowska, S.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
brokuły
obróbka termiczna
właściwości sensoryczne
witamina C
broccoli
thermal treatment
organoleptic properties
witamine C
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Oceniono wpływ gotowania brokułów w wodzie, parowarze, szybkowarze, kuchni mikrofalowej na barwę, konsystencję i smakowitość oceniane sensorycznie oraz barwę w systemie CIE Lab oraz zmiany zawartości witaminy C i tiocyjanianów, wydajność i pobór energii. Najlepszą barwę posiadały brokuły gotowane w wodzie, najgorszą w parowarze. Najbardziej smakowite były brokuły ugotowane w kuchence mikrofalowej i parowarze, najmniej w wodzie. Najmniej właściwym sposobem gotowania ze względu na zachowanie witaminy C, tiocyjanianów i smakowitość oraz zużycie energii jest gotowanie brokułów w dużej ilości wody.
The effect of bolling broccoli in water, a steamer, a pressure cooker, a microwave on colour, texture and flavor sensory and the colour in the CIE Lab and changes in the content of vitamin C and thiocyanate, performance and power consumption were evaluated. The best color had broccoli cooked in water, the worst in the steamer. The most delicious broccoli were cooked in the microwave oven and steamer, at least in the water. The worst way of cooking because to maintain of vitarnin C, thiocyanates as well as tastiness and power consumption is cooking broccoli in large quantities of water.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies