Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza kryterium akceptacji pojedynczych wyników oznaczania wytrzymałości na ściskanie w ocenie identyczności wg PN-EN 206

Tytuł:
Analiza kryterium akceptacji pojedynczych wyników oznaczania wytrzymałości na ściskanie w ocenie identyczności wg PN-EN 206
Autorzy:
Kalukin, Bolesław
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
wytrzymałość na ściskanie
ocena identyczności
kryteria akceptacji
niepewność pomiaru
compressive strength
identity assessment
acceptance criteria
measurement uncertainty
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy dokonano analizy kryterium akceptacji pojedynczych wyników oznaczania wytrzymałości na ściskanie w ocenie identyczności, dla zbioru 10 hipotetycznych wyników. Przedstawiono 3 podejścia, z których 2 wynikają z interpretacji zapisów normy oraz alternatywny, przedstawiony przez autora, jako przykład racjonalnego powodu, uzasadniającego odrzucenie pojedynczego wyniku badania.
The paper analyses the criterion for acceptance of single compressive strength results in the evaluation of identity, for a set of 10 hypothetical results. Three approaches are presented, 2 of which are derived from the interpretation of the standard’s provisions and an alternative one, presented by the author, as an example of an acceptable reason to justify disregarding an individual test value.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies