Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza wpływu cech stereometrycznych ziaren ściernych na naprężenia, odkształcenia i przemieszczenia materiału w strefie mikroskrawania

Tytuł:
Analiza wpływu cech stereometrycznych ziaren ściernych na naprężenia, odkształcenia i przemieszczenia materiału w strefie mikroskrawania
Autorzy:
Kacalak, W.
Rypina, Ł.
Królikowski, T.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
ANSYS
mikroskrawanie
szlifowanie
modelowanie
MES
microgrinding
grinding
modeling
FEM
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy zaprezentowano wyniki analizy wpływu cech steometrycznych ziaren na boczne przepływy materiału oraz naprężenia i odkształcenia w strefie mikroskrawania. Do analizy wykorzystano modele ziaren rzeczywistych tworzone na podstawie danych z pomiarów z wykorzystaniem triangulacyjnego skanera ATOS III SO. Ziarna zostaną poddane transformacji chmury punktów do modelu CAD. Modele te zostały zaimplementowane do systemu Ansys. Wyznaczono wpływ orientacji ziarna ściernego na intensywność niekorzystnych bocznych przepływów materiału.
The paper presents the results of analysis of the impact geometrical features of grains on the side of the material flows and the stresses and strains in the zone microgrinding. Models used for the analysis of real grains formed based on data from measurements using triangulation scanner ATOS III SO. Grains will be the transformation of point cloud to CAD model. These models were implemented into the system Ansys. The effect of orientation of the abrasive grains to the intensity of the negative side of the material flow.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies