Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Theoretical predictions on the influence of moisture on movements of wooden construction elements

Tytuł:
Theoretical predictions on the influence of moisture on movements of wooden construction elements
Autorzy:
Grobelny, P.
Dornowski, W.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
budownictwo
konstrukcje drewniane
reologia
relacje konstytutywne
funkcja pełzania
construction
wooden constructions
rheology
constitutive relation
creep function
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents a method for determining the creep function of wood. A key feature of this method is a constitutive relation which includes the continuous effect of wood moisture on creep. The method can be applied to improve the precision of design of wooden structures as well to assess the safety of biodegraded (biologically corroded) structural elements fabricated from wood.
W artykule przedstawiono metodę wyznaczania funkcji pełzania dla drewna. Kluczową rolę w tej metodzie pełni relacja konstytutywna, uwzględniająca w sposób ciągły wpływ zmiany wilgotności drewna na pełzanie. Rozważana metoda może być wykorzystana w bardziej precyzyjnym projektowaniu konstrukcji drewnianych, jak również przy ocenie bezpieczeństwa elementów konstrukcyjnych skorodowanych biologicznie.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2018).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies