Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Morphology and selected properties of NR/BR/CNT nanocomposites – effect of ethanol-assisted mixing

Tytuł:
Morphology and selected properties of NR/BR/CNT nanocomposites – effect of ethanol-assisted mixing
Autorzy:
Zhang, Juzheng
Gu, Zheng
Meng, Chao
Wang, Jianfa
Sui, Jinyong
Data publikacji:
2023
Słowa kluczowe:
natural rubber
butadiene rubber
carbon nanotube
nanocomposites
kauczuk naturalny
kauczuk butadienowy
nanorurki węglowe
kompozyt
dyspersja
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Carbon nanotubes (CNT) and ethanol-assisted mixing were used to obtain composites based on a mixture of natural rubber and butadiene rubber (NR/BR 80/20). The structure of the composites was determined by Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and scanning electron microscopy (SEM). Thermal aging tests were also carried out and the vulcanization process was characterized. SEM confirmed the homogeneous dispersion of CNTs in the polymer matrix. Improvements in tensile and tear strength as well as thermal stability were also achieved.
Do otrzymywania kompozytów na bazie mieszaniny kauczuku naturalnego i butadienowego (NR/BR 80/20) zastosowano nanorurki węglowe (CNT) i mieszanie wspomagane etanolem. Strukturę kompozytów określono za pomocą spektroskopii w podczerwieni z transformacją Fouriera (FTIR) oraz skaningowej mikroskopii elektronowej (SEM). Przeprowadzono również badania starzenia termicznego oraz scharakteryzowano proces wulkanizacji. Metodą SEM potwierdzono jednorodną dyspersję CNT w osnowie polimerowej. Uzyskano również poprawę wytrzymałości na rozciąganie i rozdzieranie oraz stabilności termicznej.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2024).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies