Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie polisacharydów jako materiałów powłokowych w procesach mikrokapsułkowania

Tytuł:
Wykorzystanie polisacharydów jako materiałów powłokowych w procesach mikrokapsułkowania
Autorzy:
Drozińska, Ewelina
Kanclerz, Aleksandra
Kurek, Marcin Andrzej
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
mikrokapsułkowanie
polisacharydy
błonnik pokarmowy
materiał powłokowy
microencapsulation
polysaccharides
dietary fiber
coating material
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Mikrokapsułkowanie to proces zamykania substancji rdzeniowej, zazwyczaj lotnej lub wrażliwej, w powłoce z innego materiału, w celu ochronienia jej przed uwalnianianiem się z matrycy lub szkodliwym działaniem czynników środowiska, takich jak światło, temperatura czy tlen atmosferyczny. Materiałem powlekanym są zazwyczaj witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, enzymy, oleje, olejki eteryczne. Materiałem powlekającym jest substancja dopasowana chemicznie do rdzenia i zapewniająca mu ochronę i przedłużenie trwałości, taka jak polisacharydy, białka, polimery naturalne i syntetyczne. Rodzaj materiału powłokowego oraz metoda mikrokapsułkowania decydują o funkcjonalnych i technologicznych właściwościach kapsułek. Powszechnie stosowanym materiałem powłokowym są polisacharydy, które ceche zdolność do żelowania, emulgowania i stabilizowania emulsji oraz obojętnością chemiczną. Polisacharydy należące do frakcji błonnika pokarmowego, takie jak beta-glukan, inulina, guma arabska czy pektyny, wykazują także wiele właściwości prozdrowotnych.
Microencapsulation is the process of closing a core material, usually volatile or sensitive, in a coating of another material, in order to protect it from volatilization or the harmful effects of environmental factors such as light, temperature or atmospheric oxygen. The coated material are usually vitamins, unsaturated fatty acids, enzymes, oils, essential oils. The coating material is a substance chemically matched to the core and provides protection and prolonged durability, such as polysaccharides, proteins, natural and synthetic polymers. The type of coating material and the microencapsulation method determine the functional and technological properties of the capsules. Commonly used coating material are polysaccharides, which are characterized by the ability to form gels, to emulsify and stabilize the emulsions and chemical inertness. Polysaccharides belonging to the dietary fiber fraction, such as β-glucan, inulin, gum Arabic or pectin, also show a number of health-promoting properties.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies