Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

An experimental study of the surface and subsurface irrigation methods with respect to soil moisture on grape yard

In this study, field experiment has been carried out on the grape yard during the summer, Rainy, and winter seasons using different irrigation methods and measuring its impact on moisture retention. Six different irrigation methods such as drip irrigation (DI), drip irrigation with plastic mulching (DIPM), drip irrigation with organic mulching (DIOM), subsurface irrigation with stone column (SISC), subsurface irrigation with mud pot (SIMP), and subsurface irrigation with plastic bottles (SIPB) are used during experimental work. CROPWAT-8.0 model (FAO) is used to find out crop water requirements. Soil moisture is measured using soil moisture sensors fixed in the depth of 30 and 60 cm at the same location. Climatic parameters are obtained from the automatic weather station which is located near the experimental field. Multifactorial statistical analysis has been carried out using recorded soil moisture and climatic data. As per experimental results and analysis, it is observed that drip irrigation with the plastic mulching method is found to be the best method of irrigation for soil moisture retention among all other methods due to its highest soil moisture retention value as 25–30%. Whereas subsurface irrigation with the plastic bottle method is found to be suitable as it retained 15–20% soil moisture and material used in this irrigation method is waste material and the cheapest one.
Przeprowadzono eksperyment polowy w winnicy w czasie lata, pory mokrej i zimowej, stosując różne metody nawadniania i mierząc jego wpływ na zachowanie wilgotności w glebie. Zastosowano sześć metod nawadniania: nawadnianie kroplowe, nawadnianie kroplowe z przykrywaniem syntetyczną włókniną, nawadnianie kroplowe z mulczowaniem organicznym, podpowierzchniowe nawadnianie z kolumnami z kamieni, podpowierzchniowe nawadnianie z glinianymi naczyniami i nawadnianie za pomocą butelek plastikowych. Do oceny zapotrzebowania uprawy na wodę zastosowano model CROPWAT 8.0. Wilgotność gleby mierzono czujnikami wprowadzonymi do gleby na głębokość 30 i 60 cm. Parametry klimatyczne uzyskano z automatycznej stacji pogodowej usytuowanej w pobliżu pola doświadczalnego. Wieloczynnikową analizę statystyczną przeprowadzono z wykorzystaniem pomierzonej wilgotności gleby i danych klimatycznych. Metoda kroplowego nawadniania z przykrywaniem syntetyczną włókniną okazała się najlepsza spośród wszystkich zastosowanych metod z powodu największej retencji wilgoci glebowej (25–30%). Użyteczna okazała się także metoda podpowierzchniowego nawadniania z plastikowymi butelkami, ponieważ zatrzymywała 15–20% wilgoci glebowej.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę (zadania 2017).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies