Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fizykochemiczne właściwości serwatki uzyskiwanej podczas produkcji serów z udziałem białek serwatkowych

Tytuł:
Fizykochemiczne właściwości serwatki uzyskiwanej podczas produkcji serów z udziałem białek serwatkowych
Autorzy:
Król, Jolanta
Brodziak, Aneta
Barłowska, Joanna
Nowakowicz-Dębek, Bożena
Litwińczuk, Anna
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
białka serwatkowe
właściwości fizykochemiczne
Flora Danica
whey proteins
physicochemical properties
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Sery twarogowe produkowano z mleka krowiego z dodatkiem białek serwatkowych w ilości 2-20% mas. oraz bez ich dodatku. Oceniano wpływ tego dodatku na objętość uzyskanej serwatki oraz zawartość białek i tłuszczu. Wzrost zawartości dodatku powyżej 2% wpłynął na nieznaczne zmniejszenie objętości serwatki (mniej niż 25%) i istotny wzrost zawartości białek i tłuszczu (powyżej 200 i 70%, odpowiednio).
Curd cheeses were produced from cow milk after addn. of whey proteins (2-20% by mass) or without any additives. An increase in the additive content to above 2% resulted in a slight decrease in a whey vol. (less than 25%) and a significant increase in proteins and fat content (above 200 and 70%, resp.).
1. Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019).
2. Badania zostały częściowo wykonane w ramach projektu "Kierunki wykorzystania oraz ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarczych w warunkach zrównoważonego rozwoju" współfinansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Strategicznego programu naukowego i prac rozwojowych "Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo" - BIOSTRATEG nr umowy: BIOSTRATEG2/297267/14/NCBR/2016.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies