Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evaluation of micro-geometry changes on surfaces after chemical pretreatment

Tytuł:
Evaluation of micro-geometry changes on surfaces after chemical pretreatment
Autorzy:
Draganovská, D.
Tomáš, M.
Ižol, P.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
galvanized surfaces
roughness parameters
chemical pretreatment
powierzchnie galwanizowane
parametry chropowatości
obróbka chemiczna
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper discusses the evaluation of the surface quality in terms of microgeometry. For the experiment, samples of S235JRG2 steel were used. The surface of the steel was chemically pretreated prior to the tests. Thefocus of the research was on the surfaces of steel sheets in states such as an initial state surface, degreased surface, galvanized surface, a surface after galvanizing and chromatizing, degreased and phosphated, and a surface pretreated with degreasing and phosphating with RAL coating. The measurement of microgeometry parameters on the samples was evaluated by a profilometric device Surftest SJ – 201, Mitutoyo, Japan. The roughness parameters Ra, Rz, RSm, and RPc, were measured on evaluated surfaces and compared. Profilographs, as well as Abbot Fireston curves were also evaluated.
W artykule oceniono jakość powierzchni z punktu widzenia mikrogeometrii. W badaniach wykorzystano próbki ze stali S235JRG2. Powierzchnie badanych próbek poddano różnym zabiegom obróbki chemicznej. W badaniach przeanalizowano próbki w stanie początkowym oraz po procesach: odtłuszczania, galwanizacji, galwanizacji i chromowania, odtłuszczania i galwanizacj odtłuszczania i galwanizacji z powłoką RAL. Parametry mikrogeometrii powierzchni zmierzono za pomocą stykowego profilografometru Surftest SJ-201 Mitutoyo. Na podstawie pomiarów wyznaczono parametry chropowatości powierzchni Ra, Rz, RSm i RPc badanych próbek, a następni dokonano ich porównania. Analizie poddano również profilogramy i krzywe Abbotta-Firestone’a.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies