Tytuł pozycji:
Oleje mikrobiologiczne w przemyśle spożywczym
Olej mikrobiologiczny może stanowić w pełni ekologiczne i wegańskie źródło tłuszczu spożywczego, cennych żywieniowo kwasów tłuszczowych, lub być surowcem dla zielonego paliwa. O jego przeznaczeniu decyduje skład kwasów tłuszczowych. Wśród dobrych producentów oleju mikrobiologicznego znajdują się pleśnie, drożdże, mikroalgi oraz traustochytridia. Oleje bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe stanowią m.in. składniki pasz w akwakulturze ryb morskich, aszczególnie zasobne w kwas dokozaheksaenowy (DHA) stosowane są jako dodatki do mleka modyfikowanego, preparatów mlekozastępczych i innych produktów spożywczych lub jako składniki suplementów diety. Oleje mikrobiologiczne charakteryzujące się dużym udziałem kwasów nasyconych są alternatywnym do olejow roślinnych surowcem w produkcji biodiesla.
Microbiological oil might be afully ecological and vegan source of nutritional fat, and valuable fatty acids, or can be used as araw material for green fuel, and its intended use is determined by the fatty acids profile. The microbial producers of oil include molds, yeasts, microalgae, and thraustochytridia. Oils rich in polyunsaturated fatty acids are used as feed ingredients in marine fish aquaculture, and those rich in docosahexaenoic acid (DHA) are used as additives to formula milk, milk substitutes, and other food products or as ingredients ofdietary supplements. Microbial oils with ahigh content of saturated acids are alternative raw materials to vegetable oils in the production of biodiesel.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).