Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

W sprawie oceny technicznej utraty stateczności elementów stalowych metodą ogólną

Tytuł:
W sprawie oceny technicznej utraty stateczności elementów stalowych metodą ogólną
Autorzy:
Czepiżak, Dariusz
Data publikacji:
2021
Słowa kluczowe:
konstrukcja stalowa
nośność
element stalowy
element ściskany
element zginany
utrata stateczności
metoda ogólna
steel structure
load capacity
steel member
compressed member
bending member
buckling
general method
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono zmodyfikowane podejście do podanej w PN-EN 1993-1-1 ogólnej metody oceny stateczności konstrukcji. Według tego podejścia można, jedynie na podstawie rodzaju przekroju, jego wytężenia oraz mnożnika αcr, określić stopień wykorzystania nośności konstrukcji (elementu) z warunku stateczności. Rozwiązanie podano w postaci prostych zależności i wykresów. Zamieszczono syntetyczne wnioski.
A modified approach to the general method for structure members buckling given in PN-EN 1993-1-1 was presented. According to this approach, it is possible to determine the degree of utilization of the load capacity of the structure from the stability condition only on the basis of: the type of the cross-section, its resistance utilization and αcr. The solution is given in the form of simple formulas and graphs. Synthetic conclusions were given.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2021).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies