Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Assessment of a fabric surface after the pilling process based on image analysis

Tytuł:
Assessment of a fabric surface after the pilling process based on image analysis
Autorzy:
Jasińska, I.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
computer image analysis
pilling
pilling grade
assessment of changes in pilled surface
objective pilling assessment
komputerowa analiza obrazu
ocena zmian powierzchni
obiektywna ocena mechacenia
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This study presents the principles of a new method of assessing a pilled fabric surface, especially knitted fabric surfaces. The basis of the method developed consists in analysing a knitted fabric surface after the pilling process by using colour digital images (RGB model). Application of the RGB model for the images acquired allows to differentiate pilling and fuzzing changes more effectively and precisely. Analytical techniques make it possible to conduct a digital analysis of images of pilled fabrics and then to obtain a certain grade of the pilling value conforming to the standards. At this stage of the research, the analytical methods used to assess the pilling process are being improved to obtain more precise effects.
W artykule przedstawiono zasady nowej metody oceny pillingu płaskich wyrobów włókienniczych ze szczególnym uwzględnieniem dzianin . Podstawą opracowanej metody jest analiza cyfrowych kolorowych (model RGB) obrazów powierzchni dzianiny poddanej pillingowi. Zastosowanie modelu RGB dla akwizowanych obrazów umożliwia skuteczne i dokładne wyodrębnienie zmian o charakterze pillingu i zmechacenia. Dzięki wykorzystaniu technik analitycznych możliwa jest najpierw obróbka cyfrowa zdjęć spillingowanej powierzchni a następnie uzyskanie konkretnej wartość stopnia pillingu zgodnej z obowiązującymi normami. Na obecnym etapie prowadzenia prac badawczych dokonywane jest dalsze doskonalenie najbardziej optymalnych dla założonego celu metod analitycznych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies