Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Market for Starch, Hemicellulose, Cellulose, Alginate, its Salts and Esters, and Natural Polymers, Including Chitin and Chitosan: Analysis Results

Tytuł:
Market for Starch, Hemicellulose, Cellulose, Alginate, its Salts and Esters, and Natural Polymers, Including Chitin and Chitosan: Analysis Results
Autorzy:
Wysokińska, Z.
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
market analysis
polysaccharides
hemicellulose
cellulose
alginate salts
alginate esters
natural polymers
chitin
chitosan
analiza rynku
polisacharydy
hemiceluloza
celuloza
sole alginianu
estry alginianowe
polimery naturalne
chityna
chitozan
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The objective of this paper is the presentation of the results of an analysis of selected polysaccharide markets, with special reference to starch, hemicellulose, cellulose, alginate, its salts and esters, and natural polymers, including the chitin and chitosan market. Research was conducted on the basis of Eurostat and Comtrade-UN statistical data for the years 2005-2007 for production, import, export, and market volumes of the countries of the “15” (the “old” member states of the European Union) as well as of the “12” new European Union member states (which became European Union members in 2004 and 2007). This analysis has demonstrated that over the years examined for the product groups analysed, the European Union markets for starch, hemicelluloses and cellulose, and natural polymers, including chitin and chitosan have the greatest development potential. There was only a lack of development potential in the alginate market. The dominant position on all of the markets analysed is occupied by producers from the countries of the “15”. From among the new member states, the market position of Poland is, in most cases, among the most notable from amongst the countries of Central and Eastern Europe, where it is the highest on the European cellulose market (5.8%), followed by hemicellulose (3.6%), starch (approximately 3%), alginate (approximately 2%), and polymers, including chitin and chitosan (approximately 1%).
Celem artykułu jest przedstawienie wyników analizy rynku skrobi, enzymów, w tym hemicelulozy, celulozy, alginianu, jego soli i estrów, polimerów naturalnych, w tym chityny i chitozanu. Analiza została przeprowadzona na podstawie danych statystycznych Eurostat dla lat 2005-2007 dla produkcji, importu, eksportu oraz wolumenu rynkowego w odniesieniu do krajów 15-tki (tzw. „starych krajów członkowskich UE ) oraz do 12 nowych krajów członkowskich UE (które do UE przystąpiły w latach 2004 i 2007). Analiza wykazała, że do najbardziej rozwojowych rynków UE należą: rynek skrobi, enzymów (w tym hemicelulozy), celulozy oraz polimerów naturalnych, w tym chityny i chitozanu, natomiast brak tendencji rozwojowych wystąpił tylko na rynku alginianu. Dominującą pozycję na wszystkich analizowanych rynkach zajmują głównie producenci krajów „15-tki”. Wśród nowych państw członkowskich pozycja rynkowa Polski należy w większości przypadków do najbardziej liczących się wśród krajów Europy Środkowej i Wschodniej, przy czym najwyższa jest ona na europejskim rynku celulozy (5,8%), następnie enzymów, w tym hemicelulozy (3,6%), skrobi – ok.3%, alginianu (ok.2%) a następnie polimerów w tym chityny i chitozanu – (ok.1%).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies