Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ability of a Cellobiohydrolase I+II Mixture and Endoglucanase of the Trichoderma reesei Strain to Change Lyocell Fibres

Tytuł:
Ability of a Cellobiohydrolase I+II Mixture and Endoglucanase of the Trichoderma reesei Strain to Change Lyocell Fibres
Autorzy:
Öztürk, H. B.
Ehrhardt, A.
Vu-Manh, H.
Oksanen, T.
Široká, B.
Suurnakki, A.
Bechtold, T.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
cellulose
enzyme
fibre
lyocell
treatment
celuloza
enzym
włókna
włóknina
właściwości włókien lyocel
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Lyocell fibers were treated for 24 h with two different types of cellulase enzymes, endoglucanase (EG) and a mixture of cellobiohydrolases (CBH I+II) from the Trichoderma reesei strain. After treating the fibers with 0.5 and 2 mg/g of EG and 2 mg/g of CBH, the fiber surface was damaged (observed by optical microscope), the fibers became brittle, and hence mechanical properties such as the tensile strength, elongation at break and abrasion resistance decreased. The weight loss (WL) test using 6 % NaOH alone, 4 % urea alone and their mixture showed that the WL of the fibers was not affected by the enzymatic treatments. The moisture regain, degree of polymerisation, crystallinity index, measured by ATR (attenuated total reflectance), and the FTIR of the enzyme treated fibers also did not change.
Włókna lyocell poddano 24 godzinnej obróbce dwoma różnymi rodzajami enzymów celulazy, endoglukonazy (EG) i mieszaniną celobiohydrolazy (CBH I+II) uzyskanych ze szczepu Trichoderma reesei. Po poddaniu włókien działaniu 0.5 i 2 mg/g EG oraz 2 mg/g CBH powierzchnia włókien została uszkodzona, co zaobserwowano mikroskopem optycznym, włókna stały się bardziej kruche a ich mechaniczne właściwości takie jak wytrzymałość na zerwanie i wydłużenie przy zerwaniu zmniejszyły się podobnie jak wytrzymałość na ścieranie. Stwierdzono brak utraty masy przy teście z użyciem 6% NaOH, 4% mocznika i ich mieszaniny. Również nie zmieniły się właściwości wchłaniania wilgoci, stopień polimeryzacji, indeks krystaliczności mierzone za pomocą ATR, jak i widma FTIR włókien potraktowanych enzymami.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies