Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Bilans składników pokarmowych w uprawie miskanta olbrzymiego (Miscanthus giganteus L.) na glebach marginalnych

Tytuł:
Bilans składników pokarmowych w uprawie miskanta olbrzymiego (Miscanthus giganteus L.) na glebach marginalnych
Autorzy:
Strzelczyk, Maria
Steinhoff-Wrześniewska, Aleksandra
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
zasobność gleby
produkcja roślinna
zanieczyszczenie wód gruntowych
model SWAT
rośliny lignocelulozowe
soil richness
crop production
groundwater pollution
SWAT model
lignocellulosic plants
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki doświadczenia wazonowego i lizymetrycznego z uprawą miscanta olbrzymiego (Miscanthus giganteus L.) w różnych wariantach nawozowych i nawodnieniowych. Okreslono wielkość plonów, bilans składników nawozowych (NUE) oraz wielkość stężeń nutrientów w odciekach lizymetrycznych.
Pot and lysimeter expts. were carried out with Miscanthus giganteus in 3 fertilizing and irrigation variants. The yields, balance of fertilizer components (NUE) and nutrient concns. in lysimeter leachate were detd. The calcd. NUE balances showed significant losses of fertilizer components of 28.5–49.2%, 10.5–32.4% and 35.2–44.0% for N, P and K, resp.
Badania przeprowadzono w ramach projektu o akronimie BIOmagic pt. "Bioprodukty z biomasy celulozowej pozyskiwane z gruntów marginalnych w celu wypełnienia luki obecnej w biogospodarce" finansowanego przez NCBiR w ramach III programu Biostrateg Umowa z Biostrateg 3/344253/2/NCBR/2017.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies