Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena możliwości zastosowania techniki CIMM w bezpośrednich wypełnieniach kompozytowych dla ubytków klasy I i II wg Black'a

Tytuł:
Ocena możliwości zastosowania techniki CIMM w bezpośrednich wypełnieniach kompozytowych dla ubytków klasy I i II wg Black'a
Autorzy:
Łagan, S.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
CIMM
Metoda Kompozytowych Wypełnień Mikroblokowych
korona zęba
wypełnienie
materiał kompozytowy
analiza wytrzymałościowa
Composite Insert Microfill Method
dental crown
filling
composite material
strength analysis
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy zaprezentowane zostały wyniki analiz wytrzymałościowych przypadków zwarcia zgryzowego korony zęba bocznego odbudowywanej nowoopracowaną techniką CIMM - Metoda Kompozytowych Wypełnień Mikroblokowych (Composite Insert Microfill Method). Analizie podlegały zarówno typy ubytków klasy I i II wg Blacka jak i różnego rodzaju materiały stosowane na wypełnienia. Przeprowadzone symulacje numeryczne pozwalają ocenić wpływ rodzaju materiału na parametry wytrzymałościowe odbudowanej korony.
The work presents the results of the strength analyses of teeth crowns in terms proper occlusion reconstructed by means of New CIMM technique. Numerical simulations were done for both types of cavities (I and II class according to Black) for various kinds of composite filling materials. The influences of preparation parameters on teeth effort were discussed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies