Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena płynięcia ciekłego stopu AlMg10 w spiralnej próbie lejności

Tytuł:
Ocena płynięcia ciekłego stopu AlMg10 w spiralnej próbie lejności
Autorzy:
Konopka, Z.
Cisowska, M.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
castability test
aluminium alloy
thermal analysis
badanie lejności
stop aluminium
analiza termiczna
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki pomiaru lejności stopu AlMg10 metodą zalewania próby spiralnej. Charakterystyczne parametry przepływu ciekłego metalu we wnęce formy jak: prędkość, temperaturę oraz drogę (długość zalanej spirali) w funkcji czasu i długości wyznaczono na podstawie analizy termicznej w czasie płynięcia. Zastosowano system komputerowy umożliwiający rejestrację temperatury z częstotliwością próbkowania 100 kHz. Wyznaczono funkcję prędkości metalu i temperatury w czasie płynięcia co umożliwia ocenę zjawisk lepkościowych i powierzchniowych podczas wypełniania formy odlewniczej i krystalizacji stopu.
The results of castability measurement of AlMg10 alloy carried out by spiral method were presented. The characteristic parameters of liquid metal flow in mould cavity as: Velocity, temperature and distance (length of cast spiral) were calculated by means of thermal analysis . Computer system with frequency of sampling 100 kHz was used in measurements and registration of temperature. Flow velocity and temperature of metal as well as viscosity and surface phenomena in metal during flow.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies