Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sensoryczna analiza opisowa wybranych bezalkoholowych napojów gazowanych z dodatkiem soku cytrusowego

Tytuł:
Sensoryczna analiza opisowa wybranych bezalkoholowych napojów gazowanych z dodatkiem soku cytrusowego
Autorzy:
Marjańska, E.
Szpakowska, M.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
ilościowa analiza opisowa
tekstura napojów
napoje gazowane
quantitative descriptive analysis (QDA)
texture of beverages
carbonated beverages
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badania było stworzenie profili sensorycznych niezawierających chlorowodorku chininy toników z dodatkiem soku cytrusowego i lemoniad oraz wskazanie kluczowych atrybutów pozwalają- cych na różnicowanie tych napojów. Przy pomocy wyszkolonego zespołu oceniajacego przeprowadzono analizę opisową sześciu wybranych napojów. Analizowane atrybuty sensoryczne to: aroma (aromat), astringency (cierpkość), bite, burn, carbonation (wrażenia związanie z obecnością ditlenku węgla), sweet, sour, bitter taste (smaki słodki, kwaśny, gorzki) oraz aftertastes (wrażenie smakowe następcze). Wyniki zinterpretowano na podstawie analizy głównych składowych (PCA). Profile sensoryczne badanych napojów przedstawiono na wykresach radarowych. Kluczowe znaczenie w odróż- nieniu badanych grup napojów mają atrybuty związane z zawartością ditlenku węgla. W przypadku lemoniad znaczenie tych atrybutów w postrzeganiu sensorycznym jest większe niż w przypadku toników.
The aim of this investigation was determination of sensory profiles of tonic waters with addition of citrus juice but without quinine hydrochloride and of lemonades as well as identification of key attributes enabling discrimination of those beverages. Qualitative descriptive analysis (QDA) of six selected beverages was performed by the trained sensory panel. Analyzed sensory attributes are: aroma, astringency, carbonation, bite, numbing, sweet sour and bitter tastes and aftertastes. The results were interpreted using principal component analysis (PCA). Sensory profiles of analyzed beverages were presented on radar plots. The key attributes for discrimination of the two analyzed groups of beverages are those related with carbon dioxide content. In case of lemonades those attributes are of greater importance than in case of tonic waters.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies