Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ekonomiczna ocena innowacyjności polskiego przemysłu spożywczego

Tytuł:
Ekonomiczna ocena innowacyjności polskiego przemysłu spożywczego
Autorzy:
Szczepaniak, I.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
przemysł spożywczy
innowacyjność
rozwój ekonomiczny
food industry
innovativeness
economic development
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Spośród czynników rozwoju przedsiębiorstw niezwykle ważna jest innowacyjność i to ona może decydować o rozwoju polskiego przemysłu spożywczego w przyszłości. Każde przedsiębiorstwo, aby mogło rozwijać się efektywnie i osiągać sukcesy na rynku, potrzebuje bowiem innowacji, tj. nowych produktów, nowych procesów technologicznych, nowych systemów organizacyjnych i zmian marketingowych. Celem artykułu jest ekonomiczna ocena innowacyjności (produktowej, procesowej, marketingowej i organizacyjnej) polskiego przemysłu spożywczego w kontekście możliwości jego dalszego rozwoju. Poziom innowacyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego oceniono na podstawie analizy mierników charakteryzujących nakłady i wyniki. Nakłady określają zdolność firm do tworzenia innowacji, a wyniki pozwalają ocenić efekty działalności innowacyjnej. Analiza innowacyjności polskiego przemysłu spożywczego wykazała, że jest ona dość niska. Może to stanowić istotne zagrożenie dla przyszłego rozwoju tego sektora.
Among factors of enterprises’ development, the innovation features are particularly important. These factors may decide on development of Polish food industry in the future. To develop successfully and effectively, every enterprise needs innovation, i.e. the new products, new technological processes, new organizational systems and marketing changes. The aim of the paper is to perform economic assessment of innovativeness (product, technology, organisational and marketing) of Polish food industry in the context of its future development. The level of innovation of enterprises of the food industry is assessed on the grounds of analysis of inputs and outputs indicators. Expenditures determine the ability of companies to create innovations, whereas the results allow to assess the effects of innovation activities. The analysis of Polish food industry innovativeness has revealed that it is relatively low. It can be a significant threat to the future development of the sector.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies