Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Laboratoryjne pomiary dynamicznych modułów sprężystości skał, pod kątem potrzeb hydraulicznego szczelinowania

Tytuł:
Laboratoryjne pomiary dynamicznych modułów sprężystości skał, pod kątem potrzeb hydraulicznego szczelinowania
Autorzy:
Moska, R.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
sprężystość skał
szczelinowanie hydrauliczne
pomiary
elastic modules
rocks
hydraulic fracturing
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W niniejszej pracy przedstawiono wpływ zmian ciśnienia nadkładu, ciśnienia porowego, ciśnienia efektywnego oraz temperatury na prędkości fal P i S oraz wartości dynamicznego modułu Younga oraz współczynnika Poissona. Badania zostały wykonane na dwóch próbkach rdzeniowych z wybranych złóż ropy i gazu ziemnego w Polsce, przy użyciu urządzenia do badań dynamicznych modułów sprężystości skał w warunkach złożowych AVS 700.
This work presents the influence of confining, pore, effective pressures, and temperature changes on the P and S wave velocity and the values of Young’s modulus and Poisson’s ratio. Measurements were performed on two core samples from selected oil and gas reservoirs in Poland, using the device for measuring dynamic elastic modules of the rock in reservoir conditions.
Artykuł w części: Sekcja V – Realizacja Programu Blue Gas – Polski Gaz Łupkowy. Projekt pt. Opracowanie optymalnych koncepcji zagospodarowania złóż niekonwencjonalnych z uwzględnieniem aspektów środowiskowych (ResDev). Sesja posterowa

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies