Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie glukomannanu w produkcji żywności prozdrowotnej

Tytuł:
Zastosowanie glukomannanu w produkcji żywności prozdrowotnej
Autorzy:
Górecka, D.
Dziedzic, K.
Szafarz, E.
Szafarz, M.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
glukomannan konjac
struktura chemiczna
zastosowanie
konjac glucomannan
chemical structure
application
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Glukomannan konjac jest polisacharydem zaliczanym do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, otrzymywanym z bulwy rośliny Amorphophallus konjac K. Koch. W artykule scharakteryzowano preparat oraz przedstawiono możliwość jego zastosowania w ciastkach kruchych, batonikach owocowych i „papirusie owocowym”. Ocena sensoryczna wyrobów z glukomannanem wykazała możliwość jego zastosowania w produkcji tego rodzaju żywności.
Konjac glucomannan is polysaccharide classified as a soluble dietary fiber fraction and is obtained from the root of the plant Amorphophallus konjac K. Koch. The article describes glucomannan and presents the possibility of using in products such as: cookies, fruit bars and “fruit parchment. Sensory evaluation of products with the glucomannan has demonstrated the possibility of its use in food production.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies