Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of aluminium additives on selected detonation parameters of a bulk emulsion explosive

Tytuł:
Effect of aluminium additives on selected detonation parameters of a bulk emulsion explosive
Autorzy:
Kramarczyk, Bartłomiej
Pytlik, Mateusz
Mertuszka, Piotr
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
emulsion explosives
aluminium granules
detonation parameters
materiały wybuchowe emulsyjne
aluminium granulowane
parametry detonacyjne
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The article presents an assessment of the influence of aluminium granules content on selected detonation parameters of a chemically sensitised bulk emulsion explosive. The analysis covered determination of relative explosive strength using a ballistic mortar and Trauzl blocks, free field air blast tests and detonation velocity measurements. Five types of emulsion explosives with differing aluminium content were tested at loadings of 0, 1, 3, 5 and 7%.
W artykule dokonano oceny wpływu zawartości dodatku pyłu aluminiowego na wybrane parametry detonacyjne materiału wybuchowego emulsyjnego luzem uczulanego chemicznie. Analiza zawierała oznaczenie zdolności do wykonania pracy na wahadle balistycznym i w blokach ołowianych, pomiar ciśnienia fali podmuchu oraz pomiar prędkości detonacji. Do badań zastosowano pięć typów materiału wybuchowego emulsyjnego różniących się procentową zawartością aluminium, tj. 0, 1, 3, 5 i 7%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies