Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Przeciwutleniacze jako dodatki do żywności oraz metody ich oznaczania

Tytuł:
Przeciwutleniacze jako dodatki do żywności oraz metody ich oznaczania
Autorzy:
Juszczak, L.
Data publikacji:
2007
Słowa kluczowe:
dodatki do żywności
przeciwutleniacze
metody analityczne
food additives
antioxidants
methods of analysis
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeciwutleniacze są to substancje przedłużające trwałość środków spożywczych poprzez zabezpieczenie ich przed rozkładem spowodowanym utlenianiem. Konieczność ich stosowania wynika z dużej podatności niektórych produktów żywnościowych na reakcje utleniania. W artykule przedstawiono wybrane właściwości naturalnych i syntetycznych przeciwutleniaczy stosowanych jako dodatki do żywności. Omówiono również wybrane metody analityczne stosowane przy ich oznaczaniu.
Antioxidants are the substances extending food stability tecting them from disintegration caused by oxidation. Need of using them result from the high susceptibility of some products to oxidation. The article presents some properties the natural and synthetic antioxidants used as food add. The selected analytical methods applied during their assay are also discussed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies