Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of manganese nutrition on content of nutrient and yield of lettuce (Lactuca sativa L.) in hydroponic

Tytuł:
Effect of manganese nutrition on content of nutrient and yield of lettuce (Lactuca sativa L.) in hydroponic
Autorzy:
Kleiber, T.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
lettuce
manganese
macroelements
microelements
sałata
mangan
makroskładniki
mikroskładniki
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of conducted studies was estimation of increase manganese nutrition on content of nutrient and yielding of lettuce (Lactuca sativa L.) in hydroponic cultivation. Plants were grown in rockwool using closed system fertigation with recirculation of nutrient solution. In experiment were used nutrient solution with following nutrient contents [mg·dm-3]: N-NH4 < 10, N-NO3 150, P-PO4 50, K 150, Ca 150, Mg 50, Fe 3.00, Zn 0.44, Cu 0.03, B 0.011, pH 5.50, EC 1.8 mS·cm-1. It was studied the following manganese concentrations in nutrient solution (in [mg・dm-3]): 0.5, 4.8, 9.6, 19.2 (described as Mn-I, Mn-II, Mn-III and Mn-IV). It was found a significant influence of increasing manganese concentration applied in fertigation on the content of: N, K (for Mn-IV); P, Fe, Cu (for Mn-III and Mn-IV); Mg, Zn (for Mn-II to Mn-IV) in aboveground parts of lettuce. It was no differences in case of calcium and sodium content. Increasing concentration of manganese used to fertigation significantly influenced the content of Mn in plants. Manganese also affected on the SPAD measurement (decreasing at Mn-IV) and yielding of the plants (decreasing for Mn-II to Mn-IV comparing with Mn-I).
Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu wzrastającego żywienia manganem na zawartość składników pokarmowych i plonowanie sałaty (Lactuca sativa L.) w uprawie hydroponicznej. Rośliny uprawiano w wełnie mineralnej z zastosowaniem układu zamkniętego z recyrkulacją pożywki. W doświadczeniach stosowano pożywkę o następującej zawartości składników pokarmowych [mg·dm-3]: N-NH4 < 10, N-NO3 150, P-PO4 50, K 150, Ca 150, Mg 50, Fe 3,00, Zn 0,44, Cu 0,03, B 0,011, pH 5,50, EC 1,8 mS·cm-1. Badano następujące poziomy żywienia manganem w pożywce [mg・dm-3]: 0,5, 4,8, 9,6, 19,2 (opisane jako Mn-I, Mn-II, Mn-III i Mn-IV). Wykazano istotny wpływ wzrastających stężeń manganu stosowanego w fertygacji na zawartość w częściach nadziemnych sałaty: N, K (dla Mn-IV); P, Fe, Cu (dla Mn-III i Mn-IV); Mg, Zn (dla Mn-II do Mn-IV). Nie stwierdzono różnic w przypadku zawartości wapnia i sodu. Wzrastające stężenia manganu stosowanego w formie fertygacji silnie wpływały na zawartość tego składnika w roślinach. Mangan oddziaływał także na odczyt SPAD (obniżenie dla Mn-IV) i plonowanie roślin (obniżenie dla Mn-II - Mn-IV w porównaniu z Mn-I).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies