Tytuł pozycji:
Metody badania aktywności antyoksydacyjnej składników produktów kosmetycznych
Przedstawiono metody pomiaru aktywności antyoksydacyjnej, takie jak testy DPPH, ABTS, Folina i Ciocâlteu oraz FRAP, które oceniają zdolność neutralizacji wolnych rodników dla potencjalnych surowców kosmetycznych. Każda z tych metod ma swoje specyficzne zalety oraz ograniczenia, w tym różnice w pH, temperaturze i specyficzności. W pracy podkreślono znaczenie kompleksowej oceny aktywności antyoksydacyjnej dla zrozumienia mechanizmów starzenia się skóry oraz rozwoju skutecznych strategii przeciwdziałających tym procesom, a także zawarto dokładne procedury pomiarowe.
Methods for measuring antioxidant activity such as DPPH, ABTS, Folin- -Ciocâlteu and FRAP tests were presented. Using these tests, the ability to neutralize free radicals in potential cosmetic raw materials can be evaluated. Each of these methods has specific advantages and limitations, (pH, temp., specificity). The importance of comprehensive assessment of antioxidant activity for understanding the mechanisms of skin aging and developing effective strategies to counteract these processes was emphasized and precise measurement procedures were included.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).