Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ obniżonej temperatury oraz domieszek na hydratację cementów

Metodą kalorymetrii izotermicznej przeprowadzono pomiary ciepła hydratacji pięciu cementów w różnych temperaturach w zakresie od 0°C do 25°C, a także tych cementów z dodatkami domieszek. Były to CEM I dwóch klas oraz cement portlandzki żużlowy i hutniczy CEMIII/A klasy 32,5R; natomiast domieszki obejmowały lignosulfonian LS, sulfonowane kondensaty melaminowo-formaldehydowe i naftalenowo-formaldehydowe oraz polimer polikarboksylanowy AP. Oznaczono stopień zmniejszenia ciepła hydratacji, co pozwala na ocenę dojrzałości betonu w obniżonych temperaturach oraz zmianę wpływu domieszek w różnych temperaturach. Oznaczono stopień zmniejszenia ciepła hydratacji w stosunku do wydzielanego w 20°C. Stwierdzono, że cementy zawierające żużel wykazują większy spadek ciepła hydratacji, a więc przypuszczalnie większe zmniejszenie dojrzałości od cementu CEM I. Natomiast domieszka LS ma mniejszy wpływ na opóźnienie wiązania w obniżonych temperaturach. Wpływ pozostałych domieszek jest także mniejszy w niższych temperaturach, szczególnie w przypadku AP. Pomiary za pomocą kalorymetrii izotermicznej mogą służyć do oceny zgodności cementu z domieszką w różnych temperaturach.
Heat of hydration of five cements in different temperature in the range of 0°C to 25°C and also of these cements with admixture additions were measured. There were CEM I of two classes and Portland slag cement, as well slag cement of one class and the following admixtures: lifnosulfonate, sulfonated melamine-forrnaldehyde and naphthalene-formaidehyde polymers, polycarboxylate polymer based on acrylic acid (AP) as well. The heat of hydration decrease was establish, which gives the possibility of concrete maturity assessment at law temperature and the change of admixtures effect at these temperatures. The degree of this heat decrease in relation to the value at 20°C was establish. It was establish that cements with slag addition higher heat of hydration decrease were showing, thus it means that probably higher diminution of concrete maturity will occurs than in the case of CEM I concrete. Additionally, the admixture LS shows lower effect on setting time at lowered temperature. However, the influence of others admixtures are also lower at decreased temperature, particularly of AP. The isothermal calorimetric measurements can be used in assessment of cement compatibility with admixture at different temperature.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies