Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena poziomu wiedzy konsumentów w zakresie aspektów związanych z dietą wegetariańską

Tytuł:
Ocena poziomu wiedzy konsumentów w zakresie aspektów związanych z dietą wegetariańską
Autorzy:
Stankiewicz, J.
Sułkowska, A.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
dieta wegetariańska
świadomość żywieniowa
vegetarian diet
nutritional awareness
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zwolennicy wegetarianizmu upatrują w tym sposobie żywienia wiele zalet, są jednakże takie aspekty stosowania tej diety, które wskazują na mogące się pojawiać skutki niedoboru ważnych składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Decyzje związane ze stosowaniem diety wegetariańskiej powinny być oparte na wiedzy i świadomości skutków jej działania. Celem pracy była ocena poziomu wiedzy oraz świadomości wybranej losowo grupy respondentów w zakresie aspektów związanych z dietą wegetariańską. Posłużono się metodą ankiety bezpośredniej, a narzędziem był kwestionariusz ankietowy o zróżnicowanej strukturze. Badaniem objęto łącznie 234 osoby. Wśród badanej grupy respondentów kobiety wykazały większy stopień wiedzy i świadomości dotyczący zarówno pozytywnych, jak i niekorzystnych aspektów stosowania diety wegetariańskiej. Dostępność i oferta handlowa produktów wegetariańskich na rynku Trójmiasta była zdaniem połowy ankietowanych zadowalająca.
Advocates of vegetarianism see numerous advantages in maintaining a meatless diet, however there are aspects of such diet that signal that a deficiency of important nutrients, vitamins and minerals may occur. The decision to follow a vegetarian diet ought to be based on knowledge and awareness of its effects. The aim of the study was to assess the state of consciousness among a randomly selected group of respondents with respect to the aspects of the vegetarian diet. To achieve this objective, a direct survey along with a diversely structured questionnaire tool were used as a research method. The study included a total of 234 people. Among the respondents of the study, female respondents showed a greater degree of knowledge and awareness of both positive and negative aspects of the vegetarian diet. Availability and variety of vegetarian products within the Tri-City region was satisfactory according to 50% of the respondents.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies