Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Online measurement method of water quality in the Sulejow Reservoir

The paper presents methodology of accurate mobile measurements of water quality parameters such as temperature, dissolved oxygen, chlorophyll “a” concentration, ammonium ion concentration, conductivity, pH and blue-green algae content in water. The measurements (probe EXO 2, YSI, USA) were made on various depths of probe immersion (1.5, 2.5 and 3.5 m) and at different towing speeds of the probe (approx. 5.4 and 9.0 km/h). Static measurements carried out on the same route provided reference values for the measurements in motion to compare the repeatability of static and mobile methods. The tests were also evaluated by observation of probe behavior in motion, e.g. water disturbance intensity, access of light (sun rays) to the sensors. Statistical tests confirmed that the mean values of water quality parameters from mobile measurements with the speed of 5.4 km/h at the depth 1.5 m does not differ from the stationary measurements. Results of statistical analysis prove that water quality parameters can be measured accurately keeping established speed of towing the probe at the fixed depth. Methodology of mobile measurements elaborated in the frame of this work allows to collect vast number of data which can be used to obtain GIS point maps of water quality parameters in large water bodies.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2018).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies