Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Technologie wytwarzania żywności funkcjonalnej i metodyki badania jej składu. Kierunki rozwojowe - cz. I

Tytuł:
Technologie wytwarzania żywności funkcjonalnej i metodyki badania jej składu. Kierunki rozwojowe - cz. I
Autorzy:
Nosal, N.
Namieśnik, J.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
błonnik pokarmowy
epigenetyka
nanotechnologia
nutrigenetyka
nutrigenomika
żywność funkcjonalna
fiber
epigenetics
nanotechnology
nutrigenetics
nutrigenomics
functional food
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Obserwuje się rozwój technologii produkcji żywności w kierunku wzmocnienia funkcji jej składników. Można stwierdzić, że nastąpił coraz bardziej zauważalny postęp w dziedzinie nanotechnologii, której metody są przydatne w procesach produkcji żywności bezpiecznej, o dłuższym terminie przydatności do spożycia, podwyższonych walorach sensorycznych oraz z dodatkiem związków biologicznie aktywnych. Żywność wzbogaca się również w fitozwiązki wytwarzane na drodze syntezy z komórek roślinnych.
It can be observed food production is growing in the direction of its functions. We can conclude that progress in the field of nanotechnology, which methods are useful in the production processes of food safe, longerterm shelf life, enhanced sensory qualities and with the addition of biologically active compounds, it has been more and more noticeable. Food is also enriched in phytochemicals, which are prepared by synthesis of the plant cell.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies