Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wzrost drożdży Saccharomyces cerevisiae w obecności soli kobaltu (II) w podłożu hodowlanym

Tytuł:
Wzrost drożdży Saccharomyces cerevisiae w obecności soli kobaltu (II) w podłożu hodowlanym
Autorzy:
Pasternakiewicz, A.
Dżugan, M.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
drożdże
kobalt
wzrost
bioakumulacja
yeast
cobalt
growth
bioaccumulation
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Do prawidłowego wzrostu drożdży niezbędne są optymalne stężenia makro- i mikroelementów. Badano wpływ jonów kobaltu(II) na wzrost i plon biomasy drożdży Saccharomyces cerevisiae namnażanych na podłożu naturalnym i syntetycznym. Badano również absorpcję kobaltu przez komórki drożdży. Stwierdzono niekorzystne działanie większych stężeń kobaltu na dynamikę wzrostu i plon biomasy drożdży. Bioakumulacja kobaltu w komórkach zależała od jego zawartości w medium hodowlanym i od rodzaju podłoża.
For a regular growth the yeast requires macro- and microelements at optimal concentrations. The effect of Co2+ on growth and biomass yield of Mautner and YT Saccharomyces cerevisiae yeast was studing using brewery wort and synthetic medium. Bioaccumulation of cobalt in yeast biomass was also determined. Higher at Co2+ concentrations reduced dynamics and yeast growth. The tolerance on the cobalt ions presence in the growth medium depends on the breed. The uptake of cobalt in the yeast cells depended on its content in the medium.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies