Tytuł pozycji:
Wpływ sposobu prażenia kawy na jej cechy sensoryczne
Celem pracy było określenie wpływu sposobu przemysłowego prażenia ziaren kawy na cechy sensoryczne jej naparów. W.wyniku przeprowadzonych badań wykazano, że proces prażenia ma decydujące znaczenie w nadaniu kawie odpowiednich i cenionych przez konsumentów cech sensorycznych, a nawet niewielkie różnice w parametrach prowadzenia tej operacji wpływają znacząco na smak i zapach naparów. Najważniejszym wnioskiem płynącym z badań jest stwierdzenie, że do uzyskania pełni smaku i zapachu kawy (wynikających głównie z zanikania nut kwaśnych i pojawiania się nut dymnych, orzechowo-czekoladowych i goryczy) wystarczające jest prowadzenie prażenia ziaren w temperaturze poniżej 200°C, co znacznie ogranicza ryzyko powstawania działającego potencjalnie rakotwórczo akrylamidu. Spostrzeżenie to może zostać wykorzystane w palarniach kawy do odpowiedniego planowania parametrów prażenia, mogą je również wykorzystać dbający o zdrowie konsumenci.
The aim of the paper was to determine the influence of various methods of industrial roasting of coffee beans on the sensory characteristics of their infusions. It was found that the roasting process is of decisive importance in giving coffee the appropriate sensory characteristics valued by consumers, and even small differences in the parameters of this operation significantly affect the taste and aroma of infusions. The most important conclusion from the research is the statement that in otder to obtain the full flavor and aroma of coffee (resulting mainly from the disappearance of sour notes and the appearance of smoky, nut-chocolate and bitter notes) it is enough to roast its beans at a temperature below 200°C, which significantly reduces the risk of formation of potentially carcinogenic acrylamide. This observation can be used in coffee roasting plants to properly plan roasting parameters, and can also be used by health-conscious consumers.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2024).